Grensoverstijgend speciaalbier sinds 2021.

In de coronatijd middenin de lockdown – op moment dat de grens tussen Nederland en België was afgesloten – ontstond een grensoverschrijdend bier. Stiekem spraken de brouwers midden in de bossen af, bij grenspaal 191 op de grens van Luyksgestel en Lommel. Hier werd voor ’t eerst geproost met een Grensgeval.

ons verhaal

2021 – het ontstaan bij de grenspaal

Bij grenspaal 191 op de grens van Luyksgestel en Lommel werd voor ’t eerst geproost met het eerste bier van de brouwerij. Een naam voor de brouwerij was er nog niet, een naam voor het bier evenmin. De grenspaal is slechts een steenworp verwijderd van het hoogste natuurlijke punt van Brabant, gelegen op 44 meter boven zeeniveau.

De ontmoetingsplek in de lockdown heeft de inspiratie gegeven voor de naam van de brouwerij én het eerste bier.

In 2022 volgende ook het tweede bier: Daor hedde de Guld. Een ode aan een eeuwenoude Brabantse traditie – de vele schutersgilden die van oudsher bestaan.

2022: een gouden medaille

In 2022 wilden de brouwers van Brouwerij Grensgeval een juryrapport van hun bier. Men schreef daarom hun eerste bier – 44 boven NAP – in voor de Dutch Beer Awards, de meest prestigieuze bierwedstrijd van Nederland. In plaats van opbouwende feedback leverde het een gouden medaille op in de categorie blond (saison). Dit gaf een boost en motivatie om op deze weg door te gaan.

In 2022 werd tevens Dansende Katten geintroduceerd – een donker speciaalbier gemaakt in samenwerking met Visit Bergeijk.

2023: goud met een fruitig randje.

Toen de brouwers van Brouwerij Grensgeval een kriek introduceerden hadden ze niet verwacht om in 2023 uitgeroepen te worden tot beste fruitbier van Nederland.

Ze waren dan blij verrast, te meer omdat 44 boven NAP wederom aan bleek te slaan en een bronzen medaille behaalde op de Dutch Beer Challenge. Met twee bieren in de prijzen keerden de brouwers enorm trots huiswaarts!

Het stimuleerde hen door te gaan met ontwikkelen van nieuwe bieren voor de komende jaren.

2024: Weizen

Het lijkt wellicht gewoon te worden, maar ook in 2024 behaalde Brouwerij Grensgeval een medaille bij de Dutch Beer Challenge. Kriek Wak Wow werd voor het tweede jaar bekroond, nu met zilver en nog steeds gewaardeerd als beste kriek van het land.

Met respect voor eeuwenoude biertradities werd ook Weize Raaf gepresenteerd; een weizen volgens het Reinheitsgebot en dus enkel met de hoognodige ingrediënten water, hop, graan en gist. De 7% alcohol maakt het bier volmondig en smaakvol, terwijl het nog steeds enorm doordrinkbaar blijft.

Grensgeval: grensverleggend

Dat Grensgeval grenzen verlegt met hun bieren bewijzen de prijzen welke het ontvangt tijdens bierwedstrijden.

Grensgeval is Kempisch speciaalbier, ontstaan in Luyksgestel. Het maakt geen keuze tussen het respect voor de eeuwenoude Belgische biercultuur en het Nederlandse lef om grensverleggend te zijn maar combineert beiden.

Met een ontstaan in de Nederlandse Kempen maar ook een brouwlokaal in het Belgische Peer bewijst het geen grenzen te zien maar van de hele Kempen te zijn.

In het brouwlokaal kunnen groepen worden ontvangen voor proeverijen en kunnen volwaardige workshops worden gegeven.

Neem contact op om ons brouwlokaal te bezoeken